TeamBlue

TeamBlue

Wat kost een website?

Wat kost een website illustratie van verschillende personen die proberen de website en statistieken te verbeteren.

“Wat kost een website?” Het is één van de meest gestelde vragen bij het laten maken van een nieuwe website. Voor veel ondernemers is het moeilijk in te schatten hoeveel een website nu eigenlijk kost. Het aantal aanbieders en de (enorme) prijsverschillen maken het niet makkelijker.

Zoveel aanbieders, zoveel prijzen

Webdesign is een branche met veel, en dan bedoelen we ook heel veel aanbieders. De ene doet het erbij vanuit zijn ICT bedrijf. Een ander zoals een grafisch designer doet het erbij omdat ondernemers graag alles onder één dak willen. Daarnaast zal een gespecificeerd marketing bureau ook vaak zelf websites ontwerpen en realiseren omdat je een goede website nodig hebt voordat je fatsoenlijke marketing kan toepassen. Zoals je al merkt zijn er veel verschillende branches begonnen met het aanbieden van webdesign als toevoeging op hun bestaande diensten. Hierdoor krijg je prijzen die variëren van € 100,- tot prijzen die beginnen vanaf € 10.000,-

Helaas geldt het niet alleen voor de prijs die zo varieert maar ook voor de kwaliteit. Goedkoop wil niet altijd zeggen slechte kwaliteit, maar een dure website wil ook lang niet altijd zeggen dat het goede kwaliteit is. Dus hoe ga je dan erachter komen wat de juiste prijs is voor jouw professionele website?

Wat heb je nodig voor een website?

Om een goede keus te maken moet je eerst weten waar je website aan moet voldoen voor jouw onderneming. Dit bepaald namelijk een groot gedeelte van de kosten voor jouw website. Stel je wilt de nieuwste Audi met alle functionaliteiten inbegrepen dan ben je uiteraard een stuk duurder uit dan een standaard Opel met de basis functionaliteiten.

Starter website

Een starter website die geschikt is voor een net opgerichte onderneming bestaat in onze ogen uit een aantal onderdelen en pagina’s zoals:

 • Home pagina
 • Over ons pagina
 • Twee of drie pagina’s diensten
 • Contact pagina (met contactformulier).
 • Een fatsoenlijke server met SSL (beveiligde website)
 • Responsive design geschikt voor laptops, tablets en smartphones.

Afhankelijk of je website op template is gebaseerd of volledig op maat is zal de prijs hierin ongeveer variëren tussen € 500,- tot € 1.500,-

Basis website

Een basis website moet minimaal alles bevatten wat een starterspagina en daarnaast zou je kunnen denken aan extra functionaliteiten zoals:

 • Tussen de 6 en 12 pagina’s
 • Meertalige inhoud
 • Nieuwsbrief inschrijving optie
 • Blog
 • Online chat functie
 • Pop-up voor aandacht te trekken (acties, nieuwsbrief inschrijving etc.)

Afhankelijk of je website op template is gebaseerd of volledig op maat is zal de prijs hierin ongeveer variëren tussen € 1.000,- tot € 2.500,-

Professionele website / webshop

Een professionele website / webshop is al wat complexer. Naast de functionaliteiten die een starter en basis website bevatten kun je hier denken aan functies zoals:

 • Minimaal 12 pagina’s
 • Online boekingsmodule
 • Portfolio
 • Cursus aanbod (learn management system)
 • Webshop (inclusief afrekenen via iDeal en overige betaalopties)

Afhankelijk of je website / webshop op template is gebaseerd of volledig op maat is zal de prijs hiervan meestal beginnen bij € 1.700,-

Specifieke wensen

Uiteraard kun je meerdere wensen hebben die afhankelijk van de complexheid de kosten zullen verhogen. Er is heel veel mogelijk binnen het gebied van websites, het is alleen vaak de vraag of het binnen je budget past.

Zo lees je wel vaker mensen die vragen wat de kosten zijn om een website te bouwen met dezelfde functionaliteit zoals bijvoorbeeld “Marktplaats of Facebook,”. Dan raden we je aan om alvast goed te sparen ;-), dit soort projecten starten meestal vanaf € 50.000,- en projecten zoals een community website als Facebook rond de € 140.000,-

Afbeeldingen en teksten

Wij als webdesigners kunnen jouw website maken, een stukje online marketing verzorgen en je advies geven wat de beste gebruikerservaring voor je bezoeker is. Maar helaas kunnen we niet overal in uitblinken. Daarom zul je bij de meeste bureaus de content zoals afbeeldingen en tekst moeten aanleveren. Om erachter te komen hoeveel een website kost zul je dus moeten beslissen of je zelf voor de afbeeldingen en teksten gaat zorgen of dit uitbesteed.

Afbeeldingen

Een website design kan nog zo goed zijn, maar het word pas echt professioneel met de juiste afbeeldingen. Natuurlijk kun je stockfoto’s (gratis of betaald) gebruiken. Dit is overigens een goed alternatief als je geen of weinig geld wilt besteden en toch de beste kwaliteit foto’s op je website wilt. Maar je kan er ook voor kiezen om foto’s te laten maken door een professionele fotograaf. Zo wordt je website persoonlijker, betrouwbaarder en professioneler.

Kosten voor foto’s te laten maken start meestal vanaf € 400,-

Teksten

Een website kan er nog zo geweldig uitzien qua design en afbeeldingen, wanneer de teksten niet goed geschreven zijn zal Google je niet hoog plaatsen. Het is namelijk belangrijk dat je antwoord geeft op de vragen waar een bezoeker naar op zoek is. Zo proberen we in deze blog antwoord te geven op de vraag “wat kost een website laten maken?”.

Je kan ervoor kiezen om je teksten zelf te laten maken. Het voordeel hiervan is dat jij waarschijnlijk het beste weet hoe jouw onderneming werkt. Dit geldt ook voor de diensten en producten die je aanbiedt. Het nadeel van zelf teksten maken is dat het vaak veel tijd kost, zeker als je het niet op dagelijkse basis doet. Daarnaast moet het natuurlijk ook zo goed als foutloos zijn geschreven, wat vaak ook een hele opgave is en tijd kost. Je kunt er dus ook voor kiezen om het uit te besteden aan een copywriter. Deze schrijver / schrijfster zal aan de hand van een aantal vragen over jouw bedrijf, diensten en producten professionele teksten schrijven voor op de website.

Kosten voor teksten te laten schrijven varieert tussen de € 40,- en € 80,- per pagina.

Maandelijkse / Jaarlijkse kosten

Behalve dat je een website moet laten ontwerpen, realiseren, afbeeldingen en teksten hebt gemaakt of laten maken zijn er ook nog een aantal individuele kosten die je maandelijks of jaarlijks moet betalen. Zo betaal je jaarlijks voor je domeinnaam (variërend tussen de € 9,- tot € 20,- voor de meeste normale extensies zoals .nl, .be, .com en .de), hosting en eventueel onderhoud. Zelf werken we met een vaste maandprijs die ingaat na oplevering van de website waarbij onderhoud, de hosting, domeinnaam en een stukje support zijn inbegrepen.

Dus, wat kost een website nou?

Om een globale indicatie te geven wat naar onze mening een normale prijs zou zijn voor een normale “basis” website hebben we hieronder een overzicht geplaatst van wat het je zou kosten.

 • .nl domeinnaam | € 10,- (per jaar)
 • Hosting | € 120,- (per jaar)
 • Onderhoud | € 540,- (per jaar)
 • Webdesign ontwerp & realisatie | € 1.500,- (eenmalig)
 • Optioneel maar aan te raden wanneer je meer uit je website wilt halen is online marketing | vanaf € 1.600,- (per jaar)

Kan ik niet zelf een website maken?

Je kan natuurlijk een website zelf maken. Als het een hobby website is, zeker dan kun je op je gemak alles leren. Maar je bedrijfswebsite moet potentiële klanten aanspreken en bestaande klanten meer vertrouwen geven. Vaak leveren zelfgemaakte websites dit resultaat niet. Tenzij je vele uren wilt investeren in de techniek, design en alle ins en outs van SEO, Google en technische optimalisatie zullen we dan ook altijd aanraden om het door een professional te laten doen.

Heb je al een website?

Wanneer je al een website hebt ben je al goed bezig! Maar wanneer heb je deze voor het laatst gecheckt? Wellicht bestaat jouw website al jaren en spreekt het design nieuwe en bestaande klanten niet meer aan. Misschien is er nog voordeel te halen door de snelheid van de website te verbeteren. Om te weten hoe jouw website ervoor staat kun je bij ons de gratis website check aanvragen. Is het rapport positief? Jouw website is prima en eventuele verbeterpunten kun je aanpassen of laten aanpassen. Valt het rapport tegen? Dan voegen we een advies toe met wat je het beste kan doen.

Interessant artikel? Delen graag!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Misschien ook interessant voor jou

Gratis website analyse rapport op een bureau met een kopje koffie erbij
Webdesign

Gratis website analyse

Heb jij een website, maar twijfel je erover of je website nog wel goed presteert? Of misschien heb je wel al jaren een website online

Lees verder

Vragen?

Heb je nog vragen na onze blog?

Stuur dan gerust een mailtje naar info@team-blue.nl.