Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website? Iedereen zal als eerste aan deze vraag denken wanneer het tijd is om je website te vernieuwen, of wanneer je voor de eerste keer met een website wilt starten. Uiteraard ga je zoals de meesten mensen op het internet via Google zoeken naar “hoeveel kost een (WordPress) website”, “kosten website per jaar”, “wat kost een website online zetten” en zoals elke Nederlander die van goedkoop en gratis houdt “goedkope website laten maken”.

Dit is een vraag waar je nooit een volledig antwoord op zal krijgen. Het is een feit dat wanneer je 3 offertes aanvraagd bij drie verschillende webdesigners je ook drie totaal verschillende prijzen zult krijgen. Ik zal samen met jou proberen je een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven in dit artikel. Zo zul je een idee krijgen van wat een website die aansluit bij jouw wensen zal kosten.

Hoeveel een website kost is natuurlijk afhankelijk van vele verschillende factoren zoals:

 • Ga je het zelf doen?
 • Besteed je het uit?
 • Wordt het een relatief eenvoudige website?
 • Wat moet de website bieden voor jouw bezoekers?
 • Wil je een webshop?

Stap voor stap gaan we in dit artikel kijken wat je wilt en hoeveel het ongeveer kan kosten. Maar voordat we het gaan hebben over de daadwerkelijke kosten van een website, moeten we het een en ander eerst duidelijk hebben voor onszelf.

Wat voor een soort WordPress website wil ik?

Om erachter te komen wat voor een website je wilt en hoeveel een website laten maken kan kosten zul je eerst een duidelijk beeld voor jezelf moeten hebben. Elk onderdeel, elk design, het heeft allemaal een eigen prijskaartje. Om te bepalen hoe groot dat prijskaartje wordt moet je eerst weten wat je met je website wilt bereiken, over wat voor functionaliteiten je website moet beschikken en wat je nog meer nodig hebt voor je daadwerkelijk aan de slag kunt met jouw website.

Wat wil ik met mijn website bereiken?

Een website kan verschillende doeleinden hebben. Zo kun je een website onder andere inzetten voor:

 • Mensen informeren en enthousiast maken over je diensten en producten.
 • Een blog onderhoudt om mensen op de hoogte te houden van de projecten waar je mee bezig bent.
 • Een webshop ervan maken waar mensen meteen producten kunnen kopen. Dit zijn slecht’s een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden die een website jouw kan bieden.

Je zult dus een idee moeten hebben wat je primaire doel is. Veelal wordt dit opgedeeld in drie hoofddoelen namelijk:

 • Rechtstreeks verkopen van jouw producten
 • Informeren en/of je merk sterker maken
 • In contact komen met potentiële klanten
Over wat voor een functionaliteiten moet mijn website beschikken?

Je weet nu wat je primaire doel is. Nu moet je gaan nadenken over de functionaliteiten die je website nodig heeft. Wanneer je alleen informatie wilt tonen in de vorm van pagina’s met tekst en afbeeldingen zonder veel design opties, dan is er weinig functionaliteit nodig. Wanneer je een bedrijf hebt of een blog waarmee je mensen wilt aanspreken dan zul je wat meer functionaliteiten nodig hebben. Je wilt immers dat mensen contact kunnen opnemen, kunnen reageren op je berichten, reserveren of misschien wel producten bestellen. Je wilt dus zogenaamde conversies creëren waarmee bezoekers klanten worden.

Zorg er dus voor dat je eerst alles duidelijk hebt voor jezelf wat bezoekers op jouw website moeten kunnen. Voorbeelden van functionaliteiten in je website kunnen zijn:

 • Een contactformulier waarmee bezoekers je kunnen bereiken (dit is tegenwoordig vrijwel standaard)
 • Een menu met gerechten wanneer u een restaurant heeft
 • Een webshop met betalingssysteem
 • Een mogelijkheid tot inschrijving op je nieuwsbrief die je wilt gaan versturen
 • Een community website waarbij mensen en groepen op elkaar kunnen reageren
 • Een chatfunctie zodat potentiële klanten je meteen kunnen bereiken
Wat heb ik nodig voor een website te bouwen?

Voor een WordPress website heb je standaard vrij weinig nodig. Je hebt al genoeg aan een domeinnaam en een hostingpakket. Als je geluk hebt bieden veel bedrijven een one-click* installatie aan waardoor het nog makkelijker wordt.

*sommige hosting bedrijven bieden een one-click installatie aan voor WordPress. Biedt jouw hostingbedrijf dit niet aan? Dan heb je ook FileZilla (Windows) of Cyberduck (Apple) nodig. Hiermee kun je bestanden op jouw server plaatsen via FTP (file transfer protocol).

Waar heb ik kennis van nodig als ik de website zelf bouw?

Om een WordPress website (en websites in het algemeen) goed te begrijpen is het van belang om enige kennis te hebben van:

 • Hoe je een database aanmaakt
 • Hoe je bestanden upload via FTP (FileZilla)
 • WordPress gerelateerde zaken zoals thema’s en plugins*
 • Wanneer je kleine aanpassingen in het design wil maken is het vaak ook belangrijk om enige basis kennis te hebben van HTML/CSS.

*Je zult vaak wat tijd moeten investeren om uit te zoeken wat je allemaal precies nodig hebt. Wanneer je gevonden wilt worden is het belangrijk dat je je website ook optimaliseert voor de zoekmachines. Daarnaast moet je ook rekening houden met de beveiliging van je WordPress website, het onderhoud, design, Social Media koppeling enzovoorts.

Zelf bouwen of uitbesteden?”

Als je de vragen doorlopen hebt en beantwoord zul je merken dat je nu al een beter beeld hebt van wat je wilt en wat je nodig hebt. Als extra wil ik je uitdagen om ook alvast eens na te denken over wat voor pagina’s je nu nodig hebt. Standaard kun je denken aan de volgende pagina’s die misschien voor jou van toepassing zijn:

 • Home
 • Over ons
 • Diensten / producten
 • Contact
 • Disclaimer
 • Privacy policy (wanneer je Google Analytics koppelt)
 • Portfolio
 • Blog

Deze extra uitdaging geef ik je omdat het handig is om te weten om hoeveel pagina’s het ongeveer gaat. Er zijn namelijk genoeg webdesigners waarbij je een bepaald aantal pagina’s bij het gekozen pakket krijgt maar daarna extra moet bijbetalen per pagina.

Nu je al deze gegevens op een rij hebt kunnen we verder met de kosten van een website.

Ik wil mijn WordPress website zelf bouwen

Wanneer je besluit zelf de website te bouwen kan je al voor minder dan € 100,- klaar zijn. Maar laat je niet voor de gek houden, we hebben het hier over een basis website met bijvoorbeeld een contactformulier en niet teveel extra functionaliteiten. Daarnaast moet je een domeinnaam (hier betaal je jaarlijks een paar euro voor wanneer je praat over een .nl domein) moet aankopen, hosting (hier betaal je jaarlijks of per maand een bedrag voor) afsluiten en wellicht een thema aankopen (aangezien deze vaak meer functionaliteiten bevatten dan de gratis thema’s).

Vergeet vooral niet dat wanneer je weinig kennis hebt er ook heel veel tijd in gaat zitten. Je zult research moeten doen over hoe alles werkt in WordPress maar wellicht ook naar hoe je bepaalde onderdelen aanpast in de CSS zodat je website een goede uitstraling krijgt die jij ervan verwacht en bij je bedrijf past.

Heb je zelf al enige ervaring met WordPress en websites? Dan is dit een goede optie en ben je waarschijnlijk tussen eenmalig € 60,- en € 130,-  kwijt afhankelijk wat voor thema, plugins en hosting je aankoopt.
LET OP: domeinnaam en hosting blijven terugkomende kosten.

Ik wil mijn WordPress website uitbesteden

Geen ervaring met WordPress en websites? Geen probleem. Er zijn niet voor niets webdesign bedrijven zoals wij. De prijzen in onze branche lopen erg uiteen van freelancers die beginnen met € 300,- tot meer dan € 10.000,- bij een groot webdesign bureau. Wij zelf proberen hierin een beetje de middenweg te vinden. Vooral voor de kleine ondernemers die vaak een kleiner budget hebben, proberen wij een oplossing te bieden.

Hoeveel kost een website bij jullie?

Omdat wij veel waarde hechten aan eerlijkheid tegenover onze klanten maken we standaard pas een offerte op als we weten wat de wensen voor jouw website zijn. Daarom bieden wij onze potentiële klanten altijd een vrijblijvende afspraak aan. Wij komen dan bij jou langs om jouw ideeën en wensen te bespreken. Tijdens dit soort gesprekken realiseren klanten zich vaak wat ze nog missen of wat misschien net een beetje over de top is. Hierdoor kunnen wij een offerte uitbrengen die ook volledig aansluit op de wensen van de klant.

Het is daarnaast voor onze klanten ook mogelijk om bij ons de volgende diensten af te nemen:

Waarom verschillen de prijzen zo erg?

Waarom de prijzen zo variëren is als klant natuurlijk erg frustrerend maar het is grotendeels allemaal te verklaren middels de volgende formule:

Uurtarief webdesigner x de complexiteit van jouw website + inkoopkosten*  = prijs voor jouw website

*betaalde plugins, domeinnaam, hosting etc

Een andere factor die meespeelt is de ervaring van de betreffende webdesigner:

Freelancer (beginner) = vanaf € 35,- per uur
Freelancer (ervaren) = kan oplopen tot € 165,- per uur
Klein bureau = tussen de € 50,- a € 125,- per uur
Groot ontwikkelbureau = tussen de € 75,- a € 200,- per uur

Daarnaast moet er rekening gehouden worden met het feit dat een website op vele factoren moet functioneren, zo moet het werken in verschillende browsers, op verschillende apparaten (responsive) en nog veel meer van dit soort kleine maar toch belangrijke dingen. Hoewel een website er misschien niet uitziet alsof er uren werk in zitten is het toch een heel proces voordat de website online staat. Zo moet er een ontwerp gemaakt worden, dit moet gerealiseerd en getest worden en daarna volgt nog de nazorg zoals kleine aanpassingen.

De antwoorden op: hoeveel kost een WordPress website?

Bij ons hebben we standaard een aantal richtlijnen. Maar zoals ik al eerder aangaf bekijken we het eigenlijk per website aan de hand van de wensen van de klant.

Richtlijnen qua kosten voor websites die door ons worden verzorgd zijn:

 • Een mini website (bestaande uit een one-page en maximaal 3 aparte pagina’s) kost tot € 500,-
 • Een kleine website met een standaard aantal pagina’s en geen aparte functionaliteiten zoals forums/vertalingen  variëren tussen de € 500,- a € 800,-
 • Een middelgrote website met meer functionaliteiten (zoals meerdere talen) kost tussen € 800,- a € 1.200,-
 • Een webshop kost vanaf € 1.200,-

Richtlijnen qua kosten wanneer je je website zelf bouwt:

 • Een eigen gebouwde website zonder hulp van freelancers en afhankelijk van je wensen kost tussen de € 80,- a € 250,-
 • Met weinig kennis kost het daarnaast ook wat tijd om alles uit te zoeken en te optimaliseren

Richtlijnen qua kosten wanneer je een freelancer inzet (uitgaande van 10uur werk “kleine basis website”):

 • Beginnend freelancer kost vanaf € 350,-
 • Ervaren freelancer kost vanaf € 1.000,-

Richtlijnen qua kosten wanneer je een bureau inschakelt (uitgaande van 10uur werk “kleine basis website”) :

 • Klein bureau kost tussen de € 500,- a € 1.250,-
 • Groot ontwikkelbureau kost tussen de € 750,- a € 2.000,-

 

 

Wellicht ook interessant voor jou:

Vond je dit artikel interessant? Delen wordt in dat geval zeker gewaardeerd! Veel succes met uw website en wellicht tot ziens. Mocht u nog vragen hebben of interesse in een vrijblijvende afspraak kunt u altijd een mail sturen naar info@team-blue.nl of het contactformulier invullen.

* Bovengenoemde bedragen kunnen afwijken van de werkelijkheid, tot slot is geen enkele website hetzelfde.

Door hiernaast op Akkoord te klikken, stem je in met het gebruik van alle cookies op onze website. Selecteer privacy instellingen om te bepalen welke cookies u wel of niet wilt toestaan.

Privacy policy | Sluiten