Computer schoon overzicht

Grote (computer) schoonmaak!

Computer schoon overzicht

Huis, auto … computer!

Hoewel iedereen zijn huis schoonmaakt, de auto poetst maar ook technisch onderhoudt met het bijvullen van onder andere olie en koelvloeistof wordt het systeem wat we vaak ook dagelijks gebruiken vergeten. De computer wordt er vaak neergezet en er wordt van verwacht dat deze gewoon blijft functioneren door de jaren heen. Helaas blijkt dit in veel gevallen anders te lopen.

Technisch onderhoud zoals je computer opgeruimd en virusvrij houden is niet vanzelfsprekend. In de toekomst zal ik hier nog wat dieper op ingaan. Een ander probleem is stof, haren en ander rondzwevend vuil. Of je nu dagelijks de ruimte poetst waar je computer staat of één keer per week, het maakt niet uit. Stof vindt je overal terug, ook in je computer. Neem daarom minimaal eens per jaar de tijd om een kijkje te nemen in je computerkast. Zit er een laag stof en zie je dat de ventilatoren ook bedekt zijn onder de stofnesten? Maak het schoon!

Computer stoffig detail

Computer vóór de schoonmaak.

Extra aandacht

Heb je huisdieren, of staat je computer in een zeer stoffige omgeving? Dan is het raadzaam om je computer vaker schoon te maken. Haren hebben vaak de neiging om samen met stof samen te klonteren tot stofnesten die zich makkelijk nestelen in je ventilators en ander moeilijk bereikbare plekken.

Computer filter voorkant

Ook de voorkant van de computer zal voorlopig weinig stof en haren doorlaten.

De schoonmaak

Nog recentelijk kreeg ik een computer van een bekende met een aantal klachten. De computer had regelmatig opstart problemen. De computer maakt het geluid van een crashende helikopter en had nog een aantal andere klachten. Uiteindelijk was het noodzakelijk om Windows 10 opnieuw te installeren. Een ander deel wat heeft geholpen met deze computer weer optimaal te laten werken was een goede schoonmaak.

Aangezien ze bij de bekende thuis twee katten hebben en aan de achterkant de kattenharen je al tegemoet kwamen was het een verstandige keuze om deze eens goed onder handen te nemen. Maar waar begin je als je een computer wilt schoonmaken?

Ik zelf zorg altijd dat ik het volgende klaar heb liggen:

  • een set kleine schroevendraaiers
  • een busje perslucht
  • een zachte kwast
  • een pincet

Voordat je begint raak je een stuk geaard metaal aan zoals een verwarming of kraan. Dit is om eventuele schade te voorkomen aan je hardware mocht je statisch geladen zijn. Vervolgens maak ik de computer kast open en kunnen we beginnen met de schoonmaak. In dit geval heb ik ook de voorkant verwijdert aangezien hier een aantal filters in zitten die vol met stof zaten waardoor de stof na binnen gezogen werd (zie afbeelding hierboven).

Vervolgens onderneem je de volgende stappen:

  1. Pluk de grootste stofnesten eruit.
  2. Veeg rustig met de kwast alle makkelijk bereikbare stof naar buiten.
  3. Gebruik de perslucht om moeilijk bereikbare plekken schoon te blazen.
  4. Bij de ventilators kun je het beste voorkomen dat deze teveel gaan ronddraaien, dit zou volgens veel mensen ook elektriciteit opwekken wat niet goed is voor je computer. Hierover lopen de meningen nog al uiteen maar naar mijn idee is voorkomen altijd beter dan genezen.
  5. Je zult zien dat zodra je de perslucht gebruikt er nog heel wat verborgen stof tevoorschijn komt. Soms zit het wat meer vast tussen een ventilator of ander onderdeel, hiervoor gebruik ik met voorzichtigheid een pincet.

Eenmaal klaar loop ik alles nog een keer na met de kwast. In dit geval zat een schroef los van een ventilator die het “crashende helikopter” geluid veroorzaakte, even aandraaien en ook dit probleem is opgelost. Na de schoonmaak liep de computer stiller en werd de gemiddelde temperatuur 30 graden. Deze computer kan er in elk geval voorlopig weer tegenaan.

Computer schoon details

Computer ná de schoonmaak.

Computer laten schoonmaken?

Indien je liever niet zelf de computer schoonmaakt kun je ons altijd een mailtje sturen. Voor een klein bedrag maken wij je computer graag stofvrij.

Door hiernaast op Akkoord te klikken, stem je in met het gebruik van alle cookies op onze website. Selecteer privacy instellingen om te bepalen welke cookies u wel of niet wilt toestaan.

Privacy policy | Sluiten