Googelend het jaar uit


Het is weer de tijd van het jaar, knusse sfeer, overal lichtjes, gezellig samenzijn en zoals ik heb gehoord veel postbodes met tassen vol pakketjes. De feestdagen komen eraan en dat is ook online te merken.

De laatste kerstinkopen worden gedaan, steeds meer online. Niet alleen de consumenten maar ook de verkopers hebben het ontzettend druk. De online voorraad gevuld houden, kerstacties worden gehouden maar vooral bestellingen afgehandeld. En dit moet natuurlijk wel veilig gebeuren!

Veilig online shoppen

Om mee te beginnen wil ik jullie een belangrijke tip meegeven. Een grote webshop (maar ook de kleinere) hebben vrijwel altijd een SSL (Secure Sockets Layer) verbinding. Dit is te herkennen aan een groen slotje in de adresbalk of de https waar de url mee begint.

Een groen slotje in de adres balk van je browser wil zeggen dat je verbinding met die website privé is ofwel gecodeerd waardoor eventuele kwaadwillende programma’s of hackers jouw gegevens niet kunnen lezen.

Geen groen slotje maar wel online meteen betalen? Mijn tip: NOOIT DOEN. 

Er zijn natuurlijk genoeg ondernemers met een legitieme website die nog geen SSL hebben toegepast. Dit kan natuurlijk geen kwaad maar als het gaat om online aankopen zou ik wel altijd kijken of de website SSL beveiligd is.

SSL, een veilige verbinding voor iedereen

Google wil ervoor zorgen dat iedere website in de toekomst van HTTP (zonder SSL) wisselt naar HTTPS (SSL beveiligd). Hiervoor heb je wel een SSL certificaat nodig. De voordelen zijn dat het veiliger is voor bezoekers maar ook voor je website. Door je website met SSL te beveiligen is het meteen een stuk moeilijker voor hackers je website te bereiken. Bovendien neemt Google het ook mee in de ranking van je website! Het telt niet heel zwaar mee, maar het staat wel hoog aangeschreven bij Google sinds 2014. Het is niet voor niks dat ze willen dat alle legitieme websites overschakelen naar een SSL verbinding.

Is een SSL certificaat duur?
Afhankelijk van wat voor website je hebt ligt het er maar net aan hoeveel je moet betalen voor een SSL certificaat. Een e-commerce website met een betalingssysteem vereist een duurdere en uitgebreidere validatie dan een standaard portfoliowebsite met een klein contactformulier.

Momenteel bestaat er ook de mogelijkheid voor een gratis certificaat aan te vragen via Let’s Encrypt. Vele mensen vragen zich af of gratis niet slecht is maar naar mijn mening is dit kwalitatief gezien niet waar. In tegendeel als we kijken naar de grote sponsors zoals Mozilla, Chrome en Facebook.

Desktop, laptop, tablet of smartphone?

Een aantal jaar geleden zaten we nog met een selectief groepje achter een kist van een computerscherm met een grote kast van een desktop met een ouderwetse inbelverbinding. Nu in 2016 is niet alleen alles sneller geworden maar ook veel compacter en diverser. Zo heb je nu nog steeds desktops maar vele malen sneller en moderner. Maar veelal zullen we ook werken met onze laptops, tablets en niet te vergeten onze smartphones. Voor even snel iets te zoeken ga je niet meer je hele desktop opstarten. Je pakt je tablet of smartphone er even snel bij, en mocht het iets meer werk kosten eventueel je laptop.

Heeft een smartphone86%
heeft een tablet68%
zoekt via Google85%

Google gaat van desktop index naar mobiele index

Google heeft dit ook opgemerkt. Daarom gaat men hoogst waarschijnlijk in 2017 websites anders indexeren. Momenteel worden alle websites door Google bots bezocht en geïndexeerd volgens de desktop versie. Dit is vooral de versie die je bekijkt wanneer je op een desktop of laptop werkt.

Maar doordat er nu een massa mensen veelal werkt op tablets en smartphones vindt Google het belangrijk dat een mobiele website voorop gesteld wordt. De wijziging die Google gaat doorvoeren is websites te indexeren op basis van hoe ze eruitzien en hoe ze werken op de mobiel. Het is niet voor niks dat wij toen we besloten ons bedrijf op te richten ook meteen besloten websites zo te bouwen dat ze responsive zijn en op zoveel mogelijk apparaten goed bekeken kunnen worden.

Binnenkort kun je een blogpost verwachten met meer informatie over smartphones, tablets en waarom een responsive website nu zo belangrijk is.

Door hiernaast op Akkoord te klikken, stem je in met het gebruik van alle cookies op onze website. Selecteer privacy instellingen om te bepalen welke cookies u wel of niet wilt toestaan.

Privacy policy | Sluiten